İncegazeteye abone olun, sektörel gelişmeleri kaçırmayın.
Gazete Abonelik Formu
|
Pulse oksimetre, 1970'lerde Nihon Kohden mühendisi Takuo Aoyagi tarafından geliştirildi. Parmaktan kandaki oksijen seviyesinin ölçülmesini sağlayan pulse oksimetre, hasta takibi için oldukça önemli, hayati bir parametre.
Koronavirüs ile mücadelede kritik bir gösterge olan pulse oksimetre için, Kaliforniya Üniversitesi Tıp Profesörü V. Courtney Broaddus “Hasta takibinde sıcaklık, kan basıncı, nabız ve solunum hız takibinin yanı sıra önemli bir buluş olan pulse oksimetre, beşinci hayati parametre olarak tıp literatüründe yerini aldı.” şeklinde pulse oksimetrenin önemini vurgulayan bir açıklamada bulundu.
Hastanın parmağına takılan bir prob ile milyonlarca hayatı kurtaran pulse oksimetre göstergesi koronavirüs salgını ile mücadelede de hayati bir rol oynadı. Dr. Broaddus, birçok korona virüs hastası göğüs ağrısı, ateş ve diğer semptomları hissetse de, kandaki oksijen saturasyonunun düştüğünü algılayamadığından pulse oksimetre takibinin durumu kritik COVID hastaları için oldukça önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca, sempton göstermeyen ancak koronavirüs testi pozitif çıkan bazı COVID hastalarının oksijen seviyelerini takip edebilmeleri ve düşmesi durumunda hastaneye başvurmaları için bir pulse oksimetre ölçüm cihazı ile evde pulse oksimetre takibi yapmaları istendi.
Takuo Aoyagi'ye sağlık hizmetleri teknolojisine yaptığı katkılar nedeniyle 2015 yılında IEEE madalyası veren Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü'ne göre, günümüzün tüm pulse oksimetreleri Dr. Aoyagi'nin pulse oksimetre ilkelerine dayanmaktadır. Yaptığı çalışmalar, bilime ve insanlığa yaptığı katkılar için Dr. Takuo Aoyagi’ye minnettarız. Ölümün birinci yıl dönümünde Nihon Kohden’in pulse oksimetre teknolojisini geliştiren Takuo Aoyagi’yi saygı ile anıyoruz.